vervang het oude begrip archiefbescheiden niet door 'document' maar door 'informatieobject';
heroverweeg het handhaven van het oude concept 'overbrenging';
de positieve effecten van vervroegde overbrenging - van uiterlijk na 20 jaar naar uiterlijk na 10 jaar - op de kwaliteit van archivering (dossiers op orde) en op de openbaarheid van overheidsinformatie worden overschat;
concentreer alle wetgeving voor de openbaarheid van overheidsinformatie in de eveneens in voorbereiding zijnde wet voor dat thema (de Wet open overheid).
Alsnog impactanalyse Woo
6 september 2016
De weerstand tegen de nieuwe Wet open overheid is gebaseerd op de vrees dat in- en uitvoering ervan moeilijk zal zijn en overheidsorganisaties veel uren en geld gaat kosten. Daarom pleitte bij de behandeling van het wetsvoorstel Woo in de Tweede Kamer zelfs minister Plasterk voor het eerst in kaart brengen van de kosten en andere gevolgen van de Woo. Een onderzoek daarnaar komt er nu alsnog. Minister Blok, die op dit moment Plasterk bij BZK vervangt, heeft daarover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Zie hier de brief.
Van belang in dit verband is ook de motie die de Tweede Kamer in de context van de Woo aannam over een actieplan voor het verbeteren van de archivering van overheden.
Een en ander betekent een paar dingen:
de politiek krijgt meer aandacht voor archivering;
de politiek verbindt (terecht) openbaarheid met archivering;
openbaarheid en daarmee dienstverlening naar de maatschappij wordt een reden om archivering belangrijk te vinden;
daarmee kan archivering veranderen van een wat grijs intern gebeuren naar iets dat naar buiten toe belangrijk is.
Expertmeeting Woo
7 juni 2016
De Tweede Kamer nam op 19 april 2016 het wetsvoorstel voor de Wet open overheid (de Woo) aan, wel op een bijzondere manier, want de minister die de wet zou moeten uitvoeren, Plasterk van de PvdA, ontraadde het wetsvoorstel, terwijl onder andere de PvdA-fractie voor stemde. Sindsdien lag het wetsvoorstel voor behandeling bij de Eerste Kamer. Die besloot gezien alle discusies over onder andere de kosten en de uitvoerbaarheid van de wet tot eerst een expertmeeting. Die werd gehouden op 7 juni 2016 en maakte zichtbaar hoe verdeeld betrokken partijen zijn over het voorstel, niet zozeer met betrekking tot het doel, meer transparantie in een democratische rechtsstaat als Nederland, maar over die kosten en uitvoerbaarheid. Zie verder het dossier van het wetsvoorstel, het schriftelijke verslag van de expertmeeting en het voor relatieve insiders boeiende videoverslag.
NORA en het Nationaal Archief
14 april 2015
De samenwerking tussen ICTU en het Nationaal Archief bij het uitwerken van het NORA-thema Digitale duurzaamheid is begonnen. Voor mij betekent dat dat ik vanuit mijn NORA-rol nu rechtstreeks praat met de archiefspecialisten en informatiearchitecten van het Nationaal Archief. Zie verder het bijbehorende persbericht.