In 2015 werd ik 65 en veranderde mijn fulltime dienstverband bij KING in een parttime dienstverband. Dat eindigde per 31 december 2017.
Vanaf de start van KING per 1 januari 2010 tot en 31 december 2017 werkte ik als proces- en informatiearchitect aan de ontwikkeling van GEMMA, de gemeentelijke referentiearchitectuur, en NORA, de referentiearchitectuur voor de gehele overheid. Met een focus daarbij op het schrijven van toegankelijke teksten, waaronder verschillende publicaties, en het ontwikkelen van modellen op conceptueel en functioneel niveau. Sinds 2010 was mijn werkwijze daarbij om nieuwe inhoud direct op internet te schrijven binnen een georganiseerd proces voor het meedenken en ontvangen van feedback vanuit overheden. Mijn belangrijkste inhoudelijke focusgebieden daarbij waren zaakgericht werken, informatie- en archiefbeheer, de transitie van archiveren van papier naar digitaal archiveren en de integratie van de thema's zaakgericht werken en informatie- en archiefbeheer. Het beoogde eindresultaat was altijd inhoudelijk bruikbare content voor alle gemeenten, en soms alle overheden in Nederland, en dat in de vorm van toegankelijke ook visueel aantrekkelijke teksten en afbeeldingen.
Daarvoor was ik, na eerst een uitgebreide loopbaan bij de provincie Zuid-Holland, al sinds 2004 actief op landelijk niveau als medewerker van de landelijke programma's e-Provincies en EGEM, destijds ondergebracht bij ICTU, de nog steeds bestaande landelijke ICT Uitvoeringsorganisatie voor de overheid.
Ik vind het nog steeds leuk om (parttime) actief te blijven in mijn vakgebied en om zelfs nieuwe onderwerpen op te pakken. Zo verdiep ik me steeds meer in het bouwen van websites met het open source CMS Joomla, ik heb me verdiept in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG) en daar al eens een presentatie over gegeven en - naast wat hierboven al staat genoemd - zou ik ook wel meer aan de slag willen met het maken van procesmodellen en procesbeschrijvingen (want heb enige ervaring met BPMN en LEAN).
23 januari 2020
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een conceptwetsvoorstel voor een nieuwe Archiefwet gepubliceerd en hierop in een internetconsultatie reacties gevraagd.
Ik heb daarop gereageerd met een reactie die bestaat uit antwoorden op vier standaardvragen en een uitgebreidere bijlage met in die bijlage de volgende hoofdpunten:
6 september 2016
De weerstand tegen de nieuwe Wet open overheid is gebaseerd op de vrees dat in- en uitvoering ervan moeilijk zal zijn en overheidsorganisaties veel uren en geld gaat kosten. Daarom pleitte bij de behandeling van het wetsvoorstel Woo in de Tweede Kamer zelfs minister Plasterk voor het eerst in kaart brengen van de kosten en andere gevolgen van de Woo. Een onderzoek daarnaar komt er nu alsnog. Minister Blok, die op dit moment Plasterk bij BZK vervangt, heeft daarover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Zie hier de brief.
Van belang in dit verband is ook de motie die de Tweede Kamer in de context van de Woo aannam over een actieplan voor het verbeteren van de archivering van overheden.
Een en ander betekent een paar dingen:
7 juni 2016
De Tweede Kamer nam op 19 april 2016 het wetsvoorstel voor de Wet open overheid (de Woo) aan, wel op een bijzondere manier, want de minister die de wet zou moeten uitvoeren, Plasterk van de PvdA, ontraadde het wetsvoorstel, terwijl onder andere de PvdA-fractie voor stemde. Sindsdien lag het wetsvoorstel voor behandeling bij de Eerste Kamer. Die besloot gezien alle discusies over onder andere de kosten en de uitvoerbaarheid van de wet tot eerst een expertmeeting. Die werd gehouden op 7 juni 2016 en maakte zichtbaar hoe verdeeld betrokken partijen zijn over het voorstel, niet zozeer met betrekking tot het doel, meer transparantie in een democratische rechtsstaat als Nederland, maar over die kosten en uitvoerbaarheid. Zie verder het dossier van het wetsvoorstel, het schriftelijke verslag van de expertmeeting en het voor relatieve insiders boeiende videoverslag.
14 april 2015
De samenwerking tussen ICTU en het Nationaal Archief bij het uitwerken van het NORA-thema Digitale duurzaamheid is begonnen. Voor mij betekent dat dat ik vanuit mijn NORA-rol nu rechtstreeks praat met de archiefspecialisten en informatiearchitecten van het Nationaal Archief. Zie verder het bijbehorende persbericht.